Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
>
Agroturizam

Agroturizam na Durmitoru

Sela na Durmitoru su različita po tipu i po starosti, po mestu na kome se nalaze... Neka postoje vekovima, na mestima katuna ili starih naselja, druga su nastala kasnije. Neka imaju razbacane, usamljene i odvojene kuće, a u nekima su kuće zbijene jedna uz drugu. Često se sela dele na gornje i donje. I kuće i predmeti u njima su izrađeni od drveta. Kolevke, preslice...to su izrezbarena dela lokalnih majstora. Posebno se ističe stolovača – izrađuje se od tvrdog drveta, najčešće od javora, i odlikuje se lepom formom, maštovitom ornamentikom i prefinjenom  rezbarijom. Predmeti za odevanje i obuvanje su od vune, konoplje, lana ili kože.

Durmitor je ekološki projekat. UNESCO zaštita, nedirnuta priroda...to je ono što od ove planine pravi osobiti brend.

Selo Podgora je selo razbacanog tipa, udaljeno 7 km od Žabljaka, sa severa okruženo kanjonom Tare, a sa juga Durmitorom. Pridev eko nije dobilo samo zbog jedinstvene prirode, već i zbog odluke žitelja da teže životu u zajednici po principima održivog razvoja. Podgora nije izgrađeno turističko naselje, već tradicionalno selo, pionir u razvoju istinskog eko-sela u Crnoj Gori i trenutno jedino selo koje na ovakav način nudi svoje gostoprimstvo i tradiciju.

U agroturizmu gost nije gost, nego istinski deo obitelji. Putniku namerniku nudi se neponovljiv, poseban kontakt sa domaćinom i sa lokalnim stanovništvom, sa običajima i kulturom...

Pogledajte galeriju