Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Ski centar

Durmitor je nadrealan i pravi odabir za slobodu, pokret i način razmišljanja.

Durmitor ima izuzetne ski-terene: Savin kuk, čija dužina staze iznosi oko 3.500 m (počinje u samom podnožju Durmitora), Javorovača (staza na samom ulazu u grad, dužina staze oko 400 m) i Štuoc, dužine 1.780 m.

Škola skijanja

Na Žabljaku su osnovane škole skijanja (Control, Vrh, Champion, Javorovača) sa instruktorima (bivšim šampionima). Durmitor je poseban i po tome što u toku leta zaljubljenici u skijanje mogu otići na mesto zvano Debeli namet i doživeti nešto nemoguće – skijati u sred leta! Već godinama se održava Ljetnji slalom (sredina jula).

Snowbard

Na Durmitoru se snowbard pojavljuje relativno kasno, početkom devedesetih, ali njegov pravi razvoj i afirmacija počinje tek sa ulaskom u novi vek i osnivanjem snowbard kluba Savin kuk (prvog profesionalnog kluba u Crnoj Gori), koji je u svoj sastav prihvatio najtalentovanije mlade ljude sa ovog područja. Pored ovog kluba, na Žabljaku postoji i dobrovoljno bordersko društvo Zbrda zdola. Formiranje ova dva kluba pokazuje da ovaj sport ima veliku perspektivu, kao i da Durmitor sa svojim terenima pleni i pruža sve uslove za užitak snowboardera.

Manifestacije

Ski-staza je dugačka skoro 5 km, smeštena na padinama Savinog kuka (2.313 m), bezbedna, obeležena i tokom cele sezone sređena, opremljena duplom dvosednom žičarom. Česta pojava inverzije temperature, kada se sunčano vreme i topliji vazduh zadrže, a magla i hladan vazduh spuste u niže predele, doprinela je tome da se na ovom poznatom skijalištu održavaju manifestacije kao što su: Međunarodni para ski-kup Durmitor, Snowboard i ski-takmičenje Svi na snijeg.

 

Od novembra pa sve do kraja aprila, koliko zimska sezona ovde traje, turistima su na raspolaganju specijalizovani vodiči i instruktori skijanja, kao i sve druge usluge na stazi. Postoje specijalizovane prodavnice, a tokom cele sezone, uz mogućnost rentiranja, na raspolaganju je dobar i kvalitetan izbor ski-opreme. U podnožju ski-staze, smešteni su raznovrsni restorani.

 

Postojanjem sigurne i bezbedne žičare u vidu dvoseda, omogućeno je kako skijašima tako i ostalim posetiocima da stignu na Savin kuk uživajući u fantastičnom pogledu sa litica. Savin kuk ima oblik karakteristično vertikalno zasečene džinovske kupe. Poznat je izvor kome se pripisuju lekovita dejstva, u narodu prozvan Savina voda. Po legendi, boraveći na samom vrhu, u nedostatku vode, sveti Sava je prekrstio svojim svetiteljskim štapom jedan kamen iz koga je potekla voda. Ovo je najviši izvor pitke vode u krečnjaku za koji se u svetu zna.