Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
>
Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio

Jedan od četiri kanjona koji okružuju planinu Durmitor, pored kanjona Tare, Sušice i Pive, jeste kanjon Nevidio. Drugo ime mu je kanjon Komarnice, po reci koja ga je stvorila i koja kroz njega protiče. Komarnica izvire u podnožju Durmitora, sa južne strane u mestu Dobri Do. Ponirući prolazi između Boljskih greda (2.091 m nadmorske visine) i Lojanika (2.091 m), da bi se opet pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalni tok. Na kraju rečne doline, Komarnica ulazi među stene i polako postaje nedodirljiva. Upravo na tom mestu počinje kanjon Nevidio! Po legendi, ni sam Bog nije video kanjon iznutra te neobično i krajnje čudno ime kanjona ima bukvalno značenje – nevidio. Lokalno stanovništvo ga još zove i "Neviđ Bog". Priča se da do 1965. godine, kada je kanjon najzad osvojen, ljudska noga nikada nije kročila u njegove strašne dubine. Meštani gorštaci ga nazivaju i "čudo neviđeno" i sa strahopoštovanjem izgovaraju njegovo ime…

Kanjon Nevidio važi za najneprohodniji kanjon u Evropi. Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu, kanjon je dugo izazivao pažnju i znatiželju. Posle nekoliko pokušaja, najzad je grupi alpinista iz Nikšića pošlo za rukom da prođu kroz kanjon. Danas se u kanjon ulazi uz pratnju vodiča, oraganizovano, sa svom potrebnom i savremenom opremom (ronilačko-alpinističkom) i sa aparatima za komunikaciju i navigaciju.

Kanjon je dug oko 3,8 km a za prolaz kroz njega potreban je skoro čitav dan. Pad kanjona je sa velikim brojem vodopada, virova i bukova. Litice kanjona dostižu visinu oko 450 m a širina na pojedimim mestima dostiže svega pola metra. Navodno, postoji jedno mesto gde je širina rekordnih 25 cm! Maksimalna širina kanjona iznosi 500 m. Jedno od najlepših i najslikovitijih mesta u durmitorskom kraju jeste mesto ulaza u kanjon. U selu Pošćenje, na ulazu u kanjon nalaze se dva lednička jezera i vodopad Skakavica koji sa visine od oko 70 m rasipa vodu reke Grabovice i uliva se u Komarnicu.

Prolaz kroz kanjon je neopisiva avantura a kada ga najzad pregazite, osećate se kao da ste dobili bitku sa prirodom. Neponovljiva lepota tesnaca, kaskada i penušavih bukova, koju čuva kanjon Nevidio, dovoljan je razlog da se poseti ovaj neverovatan dragulj Crne Gore.