Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Šta videti?

Bobotov kuk

Najviši vrh Durmitora je Bobotov kuk. Iz godine u godinu privlači sve više planinara i zaljubljenika u netaknutu i impresivnu prirodu, koji nastoje da se popnu na njegov vrh i steknu utisak kako to izgleda stajati na tronu Durmitora. Vidik sa Bobotovog kuka je nezaboravan i zahvata široko područje u radijusu od nekoliko stotina kilometara – od planine Rudnik na severu do Orjena i Jadranskog mora na jugu, i od Kopaonika na istoku do Čvrsnice na zapadu. Poseban utisak ostavljaju planinski lanci crnogorskih planina, ispresecani rečnim dolinama i živopisnim kanjonima, kao i zatalasane planinske površi, smeštene oko Durmitora. Pogled na masiv Durmitora otkriva svu lepotu nastanka ove planine, a poseban doživljaj predstavlja pogled na Škrčku uvalu i dva prekrasna jezera smeštena u njoj, zatim neverovatne figure Šarenih pasova, neobični izgled grebena Zupci i panorama... 

Jablan jezero

Jablan jezero se još naziva i Malo jezero i spada u jedno od najlepših jezera na Durmitoru. Iako nosi ovo ime, prostranije je i dublje (8,5 m) od nekih drugih jezera na Durmitoru. Nalazi se ispod vrha Crvena greda, blizu sela Bosače. Jezero je okruženo stenovitim masivom sa jedne i četinarima sa druge strane. Boja vode je jarkozelena i dosta providna.  Jezero dobija vodu sa padavinama, a gubi je sušom. Dobilo je ime po cvetu jablan koji ga okružuje. Svojom neverovatnom lepotom dodatno upotpunjuje lepotu čitavog kraja.

Modro jezero

Smešteno u podnožju durmitorskog vrha zvanog Sedlena greda, na nadmorskoj visini od 1.609 m, nalazi se Modro jezero. Dubina vode dostiže najviše 3,3 m a po boji vode može se lako zaključiti kako je dobilo ime. U jezeru ima pastrmke, a u njemu često obitavaju i divlje patke. 

Štuoc i kanjon Sušice

Veliki Štuoc je najveći planinski vrh između kanjona Tare (2.104 m).

S obzirom da se snežni pokrivač na Durmitoru održava 120 dana godišnje, na Velikom i Malom Štuocu možete uživati u zimskim sportovima, pre svega u skijanju. Najbolje ski-staze su na padinama Savinog kuka, Štuoca i Javorovače. Štuoc ski-staza je duga 2.600 m.

Na zapadnim obroncima Durmitora nalazi se jedan od najlepših i najimpresivnijih kanjona u Crnoj gori ali i na celom Balkanskom poluostrvu – kanjon reke Sušice, dug 14 km. Reka Sušica je, kao što joj i samo ime kaže, nestalna i jednim delom svog toka je ponornica. Do svog ušća u Taru nekoliko puta uvire i gubi se u podzemlju. Kažu da je Sušica nekada imala konstantan tok a da je počela da ponire u jednom momentu kada su naišle neke ogromne poplave koje su probile u ponore… Na dnu kanjona nalazi se jedinstvena pojava – nestvarno Sušičko jezero koje je, takođe, periodičnog karaktera. U doba vodostaja, kada se tope snegovi sa okolnih planina, jezero je napunjeno vodom a tokom leta presuši i pretvara se u neverovatno lepu dolinu, livadu sa najfinijom engleskom travom. Neopisiv doživljaj je posmatranje jezera iz ptičje perspektive tj. sa litica kanjona. Blagi vetar naizmeničnog pravca talasa travu kojom je prekriveno dno tako da celo jezero menja boju. Ušće Sušice u Taru je jedno od najslikovitijih i najlepših mesta na ovom prostoru. Spoj dva velika kanjona izgleda nestvarno i veličanstveno.

Zminje jezero

Jezero je smešteno na samom izvorištu vrela Mlinski potok. Skriveno je u dubini šume, u ledenoj tišini. Malo po dimenzijama, usađeno u tesni ovalni pojas smrča, najverodojstojnije dočarava gorsko oko, koje između četinarskih trepavica gleda na Crvenu gredu i obližnje vrhove. Nadmorska visina ovog jezera iznosi 1.520 m, a najveća dubina 7,7 m. Na Zminjem jezeru možete uživati okruženi neopisivim mirom i lepotom, a možete i utoliti žeđ sa izvora pitke vode.