Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
>
Skijanje

Skijanje na Durmitoru

Durmitor je nadrealan i pravi odabir za slobodu, pokret i način razmišljanja.

Durmitor ima izuzetne ski-terene: Savin kuk, čija dužina staze iznosi oko 3.500 m (počinje u samom podnožju Durmitora), Javorovača (staza na samom ulazu u grad, dužina staze oko 400 m) i Štuoc, dužine 1.780 m.

Pravi razvoj skijanja na ovim prostorima počinje sa osnivanjem PSD Durmitor koji u sebi okuplja sve mlade talente ovoga sporta, kako u nordijskim tako i u alpskim disciplinama, čiji su rezultati plod rada trenera sa Durmitora i iz inostranstva. Zahvaljujući entuzijazmu iskrenog prijatelja Durmitora, Tadeka iz Poljske, koji je svoje znanje i umeće preneo Durmitorcima, ovaj kraj ima stazu za nordijske discipline, spremnu za sva svetska takmičenja.

 

Skijališta na Durmitoru

Bosača (Štuoc)

Dvosedna žičara. Dužina 1.600 m.

Javorovača

Dva ski-ifta, beby lift, noćno skijanje, ski-škola, ski-servis. Dužina 400 m. Kapacitet ski-ifta je 250-300 skijaša na sat, a na baby ski-liftu kapacitet je 150 skijaša na sat.

Cena: Dnevni ski-pas za 2012. – 8 evra, dečiji – 5 evra, sedmodnevni – 48 evra.

 

Nordijsko skijanje ili langlauf

U svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije, rekreativce. Instruktor će Vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.

 

Savin kuk

Nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 km od Žabljaka. Visinska razlika je 800 m, a najviša kota je na 2.010 m nadmorske visine.

Ovaj sportsko-turistički objekat raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, a dva su bebi-ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 m na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 m staza.

Skijalište ski centra Durmitor Savin kuk raspolaže sa sedam ski-liftova ukupne dužine 3.900 m.

 • žičara dvosed, dužine 1.600 m
 • žičara dvosed, dužine 550 m
 • ski-lift – sidro, dužine 350 m
 • ski-lift – tanjir, dužine 500 m
 • ski-lift – tanjir, dužine 350 m
 • baby ski-lift, dužine, 100 m 

Na skijalištu je moguće koristiti usluge ski-servisa, ski-škole, pratećih ugostiteljskih objekata.

Cenovnik ski-pass-a:

 • dnevni ski-pas – 15 evra
 • sedmodnevni ski-pas – 80 evra
 • sezonski ski-pas – 380 evra
 • noćno skijanje – 8 evra
 • jedna vožnja (pešaci) – 5 evra

Oprema/najam:

 • 1. dan – komplet (skije, cipele, štapovi) – 10 evra
 • 1. dan – skije ili cipele – 5 evra
 • 1. dan – dečije sanke – 5 evra

Škola skijanja

Na Žabljaku su osnovane škole skijanja (Control, Vrh, Champion, Javorovača) sa instruktorima (bivšim šampionima). Durmitor je poseban i po tome što u toku leta zaljubljenici u skijanje mogu otići na mesto zvano Debeli namet i doživeti nešto nemoguće – skijati u sred leta! Već godinama se održava Ljetnji slalom (sredina jula).

Snowbard

Na Durmitoru se snowbard pojavljuje relativno kasno, početkom devedesetih, ali njegov pravi razvoj i afirmacija počinje tek sa ulaskom u novi vek i osnivanjem snowbard kluba Savin kuk (prvog profesionalnog kluba u Crnoj Gori), koji je u svoj sastav prihvatio najtalentovanije mlade ljude sa ovog područja. Pored ovog kluba, na Žabljaku postoji i dobrovoljno bordersko društvo Zbrda zdola. Formiranje ova dva kluba pokazuje da ovaj sport ima veliku perspektivu, kao i da Durmitor sa svojim terenima pleni i pruža sve uslove za užitak snowboardera.

Manifestacije

Ski-staza je dugačka skoro 5 km, smeštena na padinama Savinog kuka (2.313 m), bezbedna, obeležena i tokom cele sezone sređena, opremljena duplom dvosednom žičarom. Česta pojava inverzije temperature, kada se sunčano vreme i topliji vazduh zadrže, a magla i hladan vazduh spuste u niže predele, doprinela je tome da se na ovom poznatom skijalištu održavaju manifestacije kao što su: Međunarodni para ski-kup Durmitor, Snowboard i ski-takmičenje Svi na snijeg.

 

Od novembra pa sve do kraja aprila, koliko zimska sezona ovde traje, turistima su na raspolaganju specijalizovani vodiči i instruktori skijanja, kao i sve druge usluge na stazi. Postoje specijalizovane prodavnice, a tokom cele sezone, uz mogućnost rentiranja, na raspolaganju je dobar i kvalitetan izbor ski-opreme. U podnožju ski-staze, smešteni su raznovrsni restorani.

 

Postojanjem sigurne i bezbedne žičare u vidu dvoseda, omogućeno je kako skijašima tako i ostalim posetiocima da stignu na Savin kuk uživajući u fantastičnom pogledu sa litica. Savin kuk ima oblik karakteristično vertikalno zasečene džinovske kupe. Poznat je izvor kome se pripisuju lekovita dejstva, u narodu prozvan Savina voda. Po legendi, boraveći na samom vrhu, u nedostatku vode, sveti Sava je prekrstio svojim svetiteljskim štapom jedan kamen iz koga je potekla voda. Ovo je najviši izvor pitke vode u krečnjaku za koji se u svetu zna.